գլխավոր Առողջություն Բժիշկը համեմատել է սեխի և ձմերուկի օգտակար հատկությունները

Բժիշկը համեմատել է սեխի և ձմերուկի օգտակար հատկությունները

Դիետոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Ելենա Սոլոմատինան Sputnik ռադիոկայանին տված հարցազրույցում համեմատել է սեխի և ձմերուկի օգտակար հատկությունները։

Մասնագետը նշել է, որ ձմերուկը պարունակում է լիկոպեն՝ հզոր հակաօքսիդանտ, որը պաշտպանում է օրգանիզմը վաղաժամ ծերացումից, ինչպես նաև օգտակար է սրտանոթային համակարգի համար, կանխում է քաղցկեղի զարգացումը և թեթևացնում բորբոքումները։ Միևնույն ժամանակ, սեխը չորս անգամ ավելի շատ վիտամին C է պարունակում, որը նաև հակաօքսիդանտ է՝ հակատարիքային ազդեցությամբ։ Այն նաև դիմակայում է ազատ ռադիկալների վնասակար ազդեցությանը:

Սոլոմատինան հավելել է, որ սեխը պարունակում է նաև մեկ այլ հակաօքսիդանտ՝ բետա-կարոտին, որը վիտամին A-ի նախադրյալն է: Այն  մրգին տալիս է դեղին գույն։ Նրա խոսքով՝ որքան ինտենսիվ է սեխի գույնը, այնքան ավելի շատ բետա-կարոտին է պարունակում։

Երկու մրգերն էլ պարունակում են մագնեզիում և կալիում։ Նրա խոսքով՝ սիրտը կալիումի կարիք ունի, իսկ մագնեզիումը հանգստացնում է արյան անոթների պատերը՝ դրանով իսկ կանխելով ճնշման բարձրացումը։ Մագնեզիումը նույնպես օգտակար է ոսկրային համակարգի համար:

Մասնագետը խոսել է նաև մարսողության վրա սեխի ազդեցության և ձմերուկի միզամուղ ազդեցության մասին։ «Ձմերուկն ավելի շատ ջուր ունի, ունի միզամուղ ազդեցություն, սեխն ավելի շատ փափուկ մանրաթելեր ունի, ուստի այն ունի լուծողական ազդեցություն»,- ընդգծեց նա։

Ձմերուկը պարունակում է նաև ցիտրուլին՝ ամինաթթու, որը բարձրացնում է տոկունությունը, բարելավում է արյան հոսքը և խանգարում է մկանների քայքայմանը: «Սեխի մեջ կան նյութեր, որոնք նպաստում են հաճույքի հորմոնի՝ սերոտոնինի արտադրությանը»,- նշեց նա։