գլխավոր Մշակույթ Հրապարակվել են «Դիմանկարների տարվա լուսանկարիչ» մրցույթի ուշագրավ լուսանկարները (լուսանկարներ)

Հրապարակվել են «Դիմանկարների տարվա լուսանկարիչ» մրցույթի ուշագրավ լուսանկարները (լուսանկարներ)

Բրիտանական Daily Mail պարբերականը հրապարակել է «Դիմանկարների տարվա լուսանկարիչ» մրցույթին մասնակցած ուշագրավ լուսանկարները։

Ժյուրիի նախագահ Փիթեր Իսթուեյը նշել է, որ մրցույթը նպատակ ունի հրավիրել աշխարհի տարբեր երկրներից լուսանկարիչների՝ ներկայացնելու իրենց լավագույն աշխատանքները, իսկ ժյուրիի կազմում ներգրավված են 6 հայտնի լուսանկարիչներ։

Մրցույթին մասնակցած 101 լուսանկարներից կազմվել է էլեկտրոնային գիրք։

Մրցույթում հաղթող է ճանաչվել Ավստրալիայից Ֆորուղ Յավարին, որը դիմանկարներ և արվեստի գործեր է լուսանկարում։ Լուսանկարիչը 1000 դոլար է շահել «Դիմանկարի պատմություն» անվանակարգում և 3000 դոլար՝ «Դիմանկարների տարվա լուսանկարիչ» մրցույթի հաղթող ճանաչվելու համար։

Ստորև ներկայացնում ենք մրցույթին մասնակցած լուսանկարներից մի քանիսը․

A stunning 'Top 101 Award' image by Jatenipat Ketpradit, from Thailand. He said: 'I took this picture when I was in Ethiopia to visit the Suri tribe, who have lived in the Ethio-Sudan border area for many generations. This picture shows the whole family of their clan in their habitat'American photographer John Powers is behind this ethereal picture of a trio of cormorant fishermen gliding down the River Li in Guilin, China. The image is ranked as a 'Top 101 Award'Sujon Adhikary, from Bangladesh, earns a 'Top 101 Award' with this striking picture of a chilli picker in an unnamed location. He said of the scene captured: 'Women each with their own wooden bowl were examining thousands of chillies to weed out bad ones before they were sent to market. Some workers carry a radio with them so that they can hear religious songs while working and they can keep their minds away from boredom'An incredible image of a kebab being cooked that the judges have rewarded with a Top 101 Award commendation. It was taken in Srinagar in the Jammu and Kashmir union territory by Debdatta Chakraborty, from India, who said: 'Khayyam Chowk is a mundane alleyway in Srinagar. But with the sundown, this area bustles to life with the aroma of the wazwan-style kebabs, atypical of Kashmiri traditions. Kebabs are slow-cooked over a charcoal fire and the chefs take care to make them in the most succulent way'